Bunge, Glencore destekli Viterra ile borç dahil yaklaşık 34 milyar dolar değerinde bir tarımsal ticaret devi meydana getirmek üzere birleşme anlaşması imzaladı. Açıklanan birleşme, şirketin temel gıda, yem ve yakıt sağlamak için çiftçileri tüketicilere bağlama hedefiyle de uyumlu.

Bunge, Glencore PLC, Canada Pension Plan Investment Board ve British Columbia Investment Management Corporation’ın bazı iştirakleri ile birlikte Viterra ile hisse senedi ve nakit işlemiyle birleşmek üzere kesin bir anlaşma imzaladığını açıkladı.
Bunge ve Viterra’nın birleşmesi, şirketler açısından “giderek karmaşıklaşan pazarların taleplerini karşılamak ve çiftçilere ve son müşterilere daha iyi hizmet vermek için iyi konumlanmış yenilikçi bir küresel tarım şirketi yaratacak”. Diğer taraftan dünya gıda sektöründe mevcut tekelleşmeyi daha da artırma potansiyli taşıyor. Bunge ve Viterra’nın her birine yaklaşık 17 milyar dolar değer biçen anlaşma, birleşik şirketi küresel ölçekte önde gelen rakipleri Archer-Daniels-Midland (ADM) ve Cargill’e yaklaştırıyor. Ancak Bunge hissedarları şirketin yaklaşık %70’ine sahip olacak, çünkü Bunge anlaşmanın önemli bir bölümünü nakit olarak ödeyecek.
Gelişmiş bir küresel ağ ile birleşik şirketin coğrafyalar, mevsimsel döngüler ve ürünler arasında artan çeşitliliği, risk yönetiminde opsiyonelliği ve esnekliği artıracak. Birbirini tamamlayıcı nitelikteki bu kuruluşlar birlikte, daha çeşitli yeteneklerden, yağlı tohum ve tahıl tedarik zincirlerinde ve işlemede daha fazla operasyonel esneklikten, daha fazla kaynaktan ve her ortamda müşteriler için inovasyon ve teslimat yapmak üzere birleştirilmiş çalışan yeteneklerinden yararlanacak ve tüm paydaşlar için değer yaratacak.