BLOG

Yeni üyeler BRICS’e ‘merhaba’ dedi

02 Ocak 20241 dk okuma

Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) 2024 yılını BRICS üyesi olarak karşıladı. Bu dönüşüm, küresel güçlerin hizalanmasıyla birlikte, uluslararası dinamiklerde önemli bir değişim olarak yorumlanıyor.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’yı içeren büyük ve gelişmekte olan ekonomilerin ittifakı BRICS, stratejik bir adım atarak Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni bünyesine kattı. Ortadoğu ve Afrika'dan bu beş ülke resmi olarak 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle BRICS üyesi oldu. Daha önce adı üyeler arasında sayılmasına rağmen Arjantin, ittifaka katılmama kararı aldı.

2006 yılında BRIC adıyla kurulan birlik, 2010 yılında Güney Afrika'nın da üyeler arasında katılmasıyla BRICS adını almıştı. Gücünü artıran BRICS, Batı'nın liderliğine alternatif olarak öne çıkıyor. Birliğin genişlemesi ise ekonomik işbirliğini derinleştirmenin yanında daha kapsayıcı ve çok kutuplu küresel yapıyı destekliyor. Diğer taraftan, BRICS'ın genişlemesi küresel dinamiklerde yapısal değişiklikleri işaret etse de, üyelerinin siyasi önceliklerinin farklı olması gibi yapısal zorluklara dikkat çeken gözlemciler, bloğun dönüşümsel etkisinin abartılmaması çağrısında bulunuyor.

Etiketler
#brics
Haberler Kategorisindeki Yazılar
14 Nisan 20212 dk okuma

Hayvancılık işletmelerine iyi tarım uygulamaları zorunluluğu

Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılık işletmelerine 11 Şubat 2024'e kadar iyi tarım uygulamalarına ...

09 Kasım 20182 dk okuma

Ticaret savaşları, Brezilyalı soya fasulyesi üreticisine yaradı

Çinli alıcıların Brezilya soy fasulyesine gösterdiği yüksek talep nedeniyle 2017-18 sezon sonu için...